Kako ukrepati, ko se pojavijo bolečine v križu

Bolečine v križu so pogosta težava starejših in mlajših zaradi našega načina življenja, ki je do hrbtenice precej neprijazen, zato si na tej povezavi poglejte, kaj storiti in kako ukrepati, ko se bolečine pojavijo in ne nehajo. Človeško telo namreč ni narejeno za sedenje pred televizorjem, v avtu, za računalnikom in na delovnem mestu ter v jedilnici, zato se lahko pojavijo hude bolečine v križu, ki so posledica oslabelih mišic hrbta ni prisiljene večurne drže v enakem položaju.

bolečine v križu

Bolečine v križu velikokrat povzročijo lahko tudi poškodbe hrbta, ki se lahko dogodijo med delom ali pa med športom. Velikokrat se ljudje poškodujejo tudi v prometni nesreči ali pri hoji, rekreaciji in celo doma. Te bolečine v križu ne minejo hitro in so kronične, če s ne ukrepa pravočasno in pravilno. Najbolj pomaga fizioterapija skupaj z vajami, ki jih  izvaja pacient. Seveda pa mora zdravnik ugotoviti vzrok bolečinam, da se ga opravi s pravilno terapijo.

Zelo velikokrat se poškodbe hrbta dogodijo na delovnem mestu pri raznih opravilih za strojem ali v pisarni in tudi pri dvigovanju težjih predmetov. Če niste seznanjeni s tem, kako se jih dviguje, potem se lahko zgodi, da si boste poškodovali hrbet. Zato so ta usposabljanja na nekaterih delovnih mestih, kot so trgovci in skladiščniki obvezna.

Bolečine v križu so lahko tudi zaradi menstrualnih težav. Te so zelo pogoste. Povzročajo pa jih lahko tudi nepravilna obutev in visoke ženske petke. Te zanjo hrbtenico precej deformirati. Zato priporočamo, da se jim izognete, če čutite bolečine ali napetosti v križu. Odpraviti boste morali tudi nepravilno držo na stolu in pri uporabi mobilnega telefona ter računalnika. Preveriti pa je treba tudi vaše ležišče, ker je tudi to lahko vzrok vašim bolečinam.

Odprava bolečin je možna tudi s pomočjo posebne naprave, ki jo imajo fizioterapevti in s pomočjo posebne tehnike, ki je neboleča, prodre skozi kožo globoko do težav in bolečih tkiv ter jih regenerira.