Koreninsko zdravljenje zob ali endodontija

Endodontija je beseda, sestavljena iz grških besed »endo«, ki pomeni notranjost, in »odons«, ki pomeni zob. Naše zobje so sicer sestavljeni iz trdne površinske sklenine ali cementa, pod njima je nekoliko mehkejša zobovina, ta pa obdaja zobno pulpo, ki prehaja v koreninski kanal, z zdravljenjem katere se ukvarja endodontija.

 endodontija

Zobna pulpa je sestavljena iz zobnega živca, krvnih žil in drugih tkiv in se lahko iz različnih vzrokov vname, kar lahko privede do odmrtja. Včasih tega bolnik niti ne občuti niti ne razvije otekline, lahko pa pride do bolečine, ki se pojavi predvsem ob pritisku na zob, pogosto pa se pojavi tudi občutljivost na temperaturo. Če želimo zob obdržati, je potrebno koreninsko zdravljenje ali endodontija.

Do poškodbe in posledično vnetja pulpe pride iz več vzrokov; lahko pride do fizične poškodbe zoba ali pa je karies napredoval vse do pulpe, pulpi škoduje tudi pogosto škrtanjem z zobmi.

Endodontija je proces zdravljenja, kjer endodont odstrani zobno pulpo iz zoba, očisti in ustrezno oblikuje koreninske kanale, jih razkuži, zapolni in zapre, da se bakterije ne morejo ponovno naseliti v zobu. Za to je včasih potrebno več obiskov zobozdravnika, še posebej če prvo zdravljenje ni bilo uspešno.

Endodontija zajema tudi odstranitev vršička zobne korenine ali, kot jo strokovno imenujemo, –apiktomijo. To je kirurški proces, pri katerem kirurg zareže v dlesen, odstrani obolelo tkivo, mesto razkuži in korenino zapolni s primernim materialom ter rano zašije. Šive odstrani po enem tednu. Sam poseg traja približno pol ure.

Za slednji proces se zobozdravnik odloči, ko klasično zdravljenje korenine ni bilo mogoče ali pa zaradi različnih vzrokov ni bilo uspešno. Pri obeh načinih zdravljenja se uporablja anestezija, zato nista boleča. Cena je odvisna od načina endodontskega zdravljenja, lastnosti zoba in števila obiskov.

Žal endodontija, tako kot drugi načini zdravljenja, ni vedno povsem uspešna ali primerna za vsakega bolnika, npr. ko je zob majav ali je zobna krona preveč poškodovana. Vsekakor je dobro, da se pri svojem zobozdravniku pozanimate, kaj je najbolje v vašem primeru ter si na ta način prihranite kar nekaj bolečin in denarja.