Dobra higiena rok je ključna pri preprečevanju širjenja okužb

V zadnjih dveh letih so nas razmere primorale v to, da smo še toliko bolj pozorni na to, kolikokrat na dan in kdaj si umijemo oziroma razkužimo svoje roke. Dovolj dobra higiena rok je namreč ključna za preprečevanje širjenja okužb. Tega se sicer dobro zavedamo, kljub temu pa je vprašanje, koliko ljudi si sploh na povsem pravilen način umiva oziroma razkužuje roke.

Sicer pa so nas na higieno rok opozarjali, ko smo bili še otroci. Pred jedjo in po jedi si je bilo treba roke vedno obvezno umiti. Pa nas je sploh kdo pravilno naučil umivati roke? Vsekakor! Domači pa tudi šolsko osebje. Smo na pravila morda pozabili?

Higiena rok

Negovalna sredstva za roke

Higiena rok pa vsekakor ne vključuje samo temeljitega umivanja ter razkuževanje, temveč tudi druge zadeve. V zadnjem času si vsaj nekajkrat na dan razkužimo roke. In če razkužilo ni dovolj kakovostno ali ga ne nanašamo na ustrezen način, se naša koža lahko precej hitro izsuši. To je značilno predvsem za tiste, ki imajo kožo nekoliko bolj občutljivo.

V tem primeru pa tudi sicer je treba redno uporabljati kakovostna negovalna sredstva za roke. Kupite jih lahko v specializiranih prodajalnah z razkužili oziroma s kozmetiko. A tudi pri uporabi teh izdelkov morate upoštevati navodila proizvajalca, ki so vedno priložena v embalaži.

Z robčkom za razkuževanje si morate kar nekaj časa brisati roke

Na voljo so tudi zelo praktični robčki za razkuževanje rok. Tudi to je lahko precej dobra higiena rok. Takšni robčki so še posebej dobrodošli, če smo kje v restavraciji ali pa na kakšnem drugem javnem mestu, kjer si lahko povsem diskretno obrišemo ter očistimo roke.

Kljub preprosti uporabi robčkov za razkuževanje pa najverjetneje le redko kdo med vami ve, da si je treba z njimi roke čistiti vsaj trideset sekund. Čeprav se to zdi malo, v resnici le redki toliko časa manejo roke v robček. Ko boste naslednjič brisali roke v robček za razkuževanje, torej počasi štejte do 30 in ugotovili boste, da to vendarle ni tako zelo malo časa.

Če torej upoštevate nekaj zelo preprostih nasvetov strokovnjakov, bo vaša dobra higiena rok lahko poskrbela za vsaj nekaj manj okužb.