Kaj je išias

Najverjetneje ste že slišali za išias, ki je precej razširjeno ime za bolečino v nogi. Ta je lahko kljuvajoča, nenadna in v nekem trenutku celo onemogoči gibanje, saj nas preseneti. Vzrok za išias tiči v draženju ishiadičnega živca, več o njem pa izveste na spletni strani Smrekovit.si: https://www.smrekovit.si/isias.

išias

V bistvu ne gre za bolezen, ampak simptom, ki nastane zaradi težav s hrbtenico, zlasti v njenem spodnjem delu. Zgoraj omenjeni živec je namreč največji živec v človekovem telesu in vodi iz ledvenega ter križnega dela hrbtenjače vse do konca nog. Zakaj pride do draženja tega živca? Predvsem zaradi tako imenovane zožitve prostora med vretenci. V tem prostoru je hrbtenjača z živci, zato radi tudi velikokrat rečemo, da imamo ukleščen živec, kadar čutimo res močne in nenadne bolečine v različnih delih telesa. Išias pride in gre, vendar pa obstaja kar nekaj dejavnikov, ki pripomorejo k temu, da se lahko pojavi. Med temi je, na primer, starost, z njo pa spremembe v hrbtenici, kot je hernija. Hrbtenica je lahko dodatno obremenjena s prekomerno težo človekovega telesa, spremembe se lahko pokažejo tudi kot išias. Seveda so pomemben dejavnik tveganja tudi poklicni vzroki, saj smo v službi vendarle po osem ur na dan ali celo več, to velikokrat pomeni tudi po osem ur v enakem položaju – na stolu v pisarni, prisilna drža pri katerem drugem delu, vožnja z avtomobilom, kjer drža telesa ni nenaravna in podobno. Tudi dvigovanje težkih bremen lahko pripomore, da nas zadane išias, zato je najbolje, kadar imamo tako delo, da malo sedimo, malo hodimo oziroma stojimo, smo tudi v gibanju, ne dvigujemo pretežkih stvari in podobno. Žalostna resnica pa je, da dandanes takšnih služb ni, zato smo tako rekoč obsojeni na prisilno držo.

Lahko pa zase in za svoje telo veliko naredimo tudi sami, ne glede na delo, ki ga opravljamo. Pomembno je zlasti pravilno gibanje.