Komu ortodont namešča zobni aparat?

Ali vas zanima, kako je razvoj sodobnih tehnologij, predvsem mobilnih telefonov, prinesel tudi razcvet ortodontskega zdravljenja. Preberite ta prispevek, saj bomo v njem predstavili, zakaj se je to zgodilo in kakšni so trendi ortodontskega zdravljenja. Ortodontija je bila pred časom namenjena predvsem otrokom. Le redki v odrasli dobi so si želeli namestiti kovinski zobni aparat. Dobro razmislite, ali ste pred tridesetimi leti poznali odraslega, ki je nosil zobni aparat. Mislimo, da niste poznali praktično nobenega. Ortodont je bil takrat priljubljen predvsem pri otrocih.

Ortodont

Z leti so se stvari korenito spremenile. Odrasli so nekoč za lep izgled poskrbeli z lepo obleko in obiskom pri frizerju ali kozmetičarki. Na poravnavo zob ni pomislil nihče, razen če je šlo za zdravstvene težave, kot so npr. motnje pri grizu. To je veljalo vse do trenutka, ko so se prvi svetovno priznani zvezdniki na naslovnicah medijev pokazali z zobnim aparatom. Še danes boste v številnih medijih našli slike zdravljenja zob z ortodontskim aparatom priznanega filmskega zvezdnika Toma Cruisa. Medijska izpostavljenost ortodontskega zdravljenja pa sovpada tudi z razvojem mobilne tehnologije. S prvimi »selfiji« se je pri odraslih pojavila želja, da bi spremenili svoj nasmeh, saj bodo tako fotografije na socialnih družbenih omrežjih izgledale lepše in navdušujoče.

Zato je danes dentalna estetika v silovitem vzponu. To sicer velja predvsem za Ameriko, vendar tudi drugje po svetu ni kaj dosti drugače. Storitve, kot so beljenje zob, estetske zobne luske in ortodontski aparat, so danes nekaj povsem običajnega. Pri ortodontiji je še večji zagon zdravljenja pri odraslih pomenila iznajdba nevidnih snemnih folij, ki si jih pacienti namestijo na zobe. Te folije se je med ljudmi prijelo ime Invisalign, ki še danes velja za najbolj kakovostno in natančno metodologijo izravnave zob s snemnimi opornicami. Ta metoda ima številne prednosti, saj si aparat lahko snamete in očistite zobe, predvsem pa je pomembno, da ga drugi skoraj ne opazijo.

Ortodonti imajo tako danes paciente vseh starosti. Seveda je še vedno največ otrok, ki pa s seboj v ordinacijo pripeljejo tudi starše. Zato marsikatera mamica kmalu začne obiskovati istega ortodonta, kot ga obiskuje njen otrok. Razlogi, zakaj se številni odrasli odločajo za namestitev zobnega aparata, so še ločitev, bolezni in drugi razlogi, s katerimi si odrasli želijo urediti nasmeh in poskrbeti za dvig svoje samozavesti.