Oralna kirurgija

Danes je odstranitev modrostnih zob vedno bolj pogosta, temu je najverjetneje tako zato, ker nam ti lahko povzročajo ponavljajoča se vnetja, te pa spremlja še kako zelo neznosna bolečina, ali pa če se gre za morebitno ortodontsko zdravljenje, huda gniloba zob, ki je nedostopna zdravljenju ali pa če se modrostni zobje izraščajo v sosednje zobe, to pa nam tvega okvaro sosednjih zob. V vseh teh primerih nam pride prav oralna kirurgija.

oralna kirurgija

Torej odstranjevanje modrostnih zob nam omogoča oralna kirurgija. Ko se gre za odstranitev modrostnih zob, se te največkrat odstrani pod lokalno anastezijo, pri samem opravljanju posega, pa je pomembno, da se modrostni zob ne puli na silo, ampak da se uporabljajo razne tehnike in tudi pripomočki, kateri nam bodo zagotovili, da se sosednja tkiva in pa sosednje kosti nič ne poškodujejo. Pogosto to tudi primeri, ko je potrebno modrostni zob prerezati na več delov, nato pa se te delčke s posebnimi kleščami ali pa s vzvodom odstrani in nato rano sešije. Ko je ta oralna kirurgija končana, torej ko je poseg končan je potrebno operirano mesto hladiti z obkladki, to pa nam bo pripomoglo k zmanjševanju otekline in pa tudi bolečine, saj ta poseg le ni popolnoma brez bolečin, saj se tu vseeno gre za puljenje zoba, z njegovimi koreninami.

Oralna kirurgija pa je tudi pomembna, ko pride do odmika dlesni, to je precej pogost pojav, do njega pa pride zaradi več različnih vzrokov, torej lahko to povzroči neustrezna ter nepravilna ustna higiena, ta pa povzroči nastanke ustnega kamna in pa vnetje zobnih tkiv, to pa nas lahko posledično pripelje tudi do hujše recesije dlesni, to se vsekakor lahko odpravi, tu je pomembno le, da se zob prične pravočasno sanirati z kirurškim posegom, ki pa je za razliko popolnoma neboleč, saj bo ta potekal v lokalni anesteziji. Oralna kirurgija je v zadnjih letih vsekakor zelo veliko napredovala.