Slivova marmelada za ozimnico

Kaj je jeseni lepšega, kot v naravi nabirati sveže plodove in iz njih pripravljati izvrstne dobrote? Med njimi je tudi zelo priljubljena slivova marmelada, ki je obvezna v vsaki kuhinji oziroma shrambi. Primerna je kot namaz za kruh ali kot odličen sadni dodatek najrazličnejšim jedem, na primer palačinkam, ruladam, cmokom ali pecivu.

slivova marmelada

Slivova marmelada je torej zagotovo ena najbolj priljubljenih marmelad, zato tudi poznamo številne recepte zanjo. Nekateri prisegajo na metodo, pri kateri se očiščeno in izkoščičeno sadje kuha več ur, da pridobi na naravni gostoti, spet drugi menijo, da je veliko bolje, sadje le na hitro skuhati in mu dodati sredstvo, ki povzroči, da slivova marmelada postane primerno gosta. Za kaj se boste odločili vi, je povsem vaša odločitev, verjamemo pa, da dolgotrajno kuhanje marmelade povzroči, da iz sadja uidejo številne koristne snovi, kot so vitamini in minerali, po drugi strani pa takšni marmeladi ne dodajamo nobenih umetnih snovi, tako da bi res lahko rekli, da je popolnoma naravna. Po vsej verjetnosti ji boste dodali sladkor in morda malo limone, to pa bo tudi vse. Slivova marmelada se lahko naredi tudi bolj na hitro, torej z dodatkom želirnega sladkorja, ki ga kupimo v trgovini in povzroči hitrejšo zgostitev te dobrote.

Kakor koli se boste že odločili, vedite, da morate marmelado po kuhanju še pasterizirati, torej jo je treba še vročo naliti v vroče kozarce in dobro zapreti, potem pa oviti v odeje in počakati, da se res počasi ohladi. Na takšen način jo lahko shranjujemo res dolgo, verjamemo pa, da je bo kar kmalu zmanjkalo, saj se ji preprosto ne boste mogli upreti. Slivova marmelada je pač klasika slovenski miz in le redka gospodinja je v teh jesenskih dneh ne pripravlja. Radi pa jo imajo tako otroci kot odrasli, zato z njo res ne morete zgrešiti.