Dobri sosedje krompirja = manj koloradskega hrošča in bolj okusen krompir

Ključna rešitev proti boleznim in zagotovilo za zdrav pridelek so dobri sosedje krompirja. Pogosto vrtičkarji v želji, da bi bil posevek čim širši, posadijo vse sorte zelenjave na majhno površino in potem smo priča številnim boleznim in ogromnem pojavu škodljivcev. Res je, veliko je govora o pomembnosti mešanih posevkov, vendar je potrebno s podrobnim načrtom vrta narediti pravilno zasaditev in ločiti med dobrimi in slabimi sosedi. Med posevke dodamo številna zelišča ali okrasne rastline (rman, kamilica, meta, kumina, drobnjak, mrtva kopriva), ki rastlinam izboljšujejo okus.

Dobri sosedje krompirja so tiste rastline, ki odganjajo koloradskega hrošča iz krompirja. Na drugi strani je potrebno gledati tudi na drugo stran, da se ne prenašajo bolezni (npr.paradižnikova plesen) tudi na ostale bolezni. Zanimiva rastlina je jajčevec, ki spada med dobre in slabe sosede krompirja. V kolikor je jajčevec zaščita za krompir, da nase veže koloradskega hrošča, je posledica zdrav krompir in nič jajčevcev. V kolikor sadimo jajčevec poleg krompirja z namenom zagotovitve pridelka jajčevca, potem od tega ne pričakujmo veliko.

dobri-sosedje-krompirjaTako jajčevec, kot krompir, paradižnik in paprika spadajo v družino plodovk, zato se jih ne sadi skupaj. Krompir in paradižnik se sploh ne marata, saj je paradižnik zelo dovzeten za napad krompirjeve plesni (po domače črna noga paradižnika). Le-ta se lahko iz krompirja prenese v samo nekaj dneh in še preden je stanje na paradižniku vidno s prostim očesom, smo že na poti k sezoni brez paradižnika.

Med dobre sosede krompirja pašejo zelišča (ognjič, meta, kumina), lahko pa tudi peteršilj, jagode in hren.

Dobri sosedje so na vrtu in njivi ključnega pomena in predstavljajo velik del razlike med zdravim in bolnim pridelkom. So dobra osnova tudi za preventivno škropljenje, da v času intenzivne rasti rastline lahko dosežejo svoj maksimum. Preventivno in kurativno škropljenje se izvaja z ekološkimi sredstvi Terra, kjer dva produkta na osnovi rastline Neem delujeta z močjo insekticida in odganjata tako koloradske hrošče, uši kot tudi strune in polže.