Granulom je nujno zdraviti takoj, da ne izgubite zobe

Granulom na zobu nastane pri kroničnem periapikalnem procesu zato, ker se  vname zobna pulpa. Takrat zob boli in imate iz ust neprijetne zadah. Če menite, da imate granulom zoba, potem je na tej povezavi možnost brezplačnega in neobvezujočega posveta s pravim strokovnjakom zobozdravnikom, ki vam lahko pomaga. Ugotovil bo, ali imate kronično vnetje na vršičku zobne korenine. To s e zgodi zato, ker delujejo bakterije iz koreninskega kanala na zob, tam pa je živec vašega zoba.

granulom

Granulom pomeni, da lahko pride do odmrtja živca v vašem zobu. Kasneje se lahko tipi kost in izginja na tistem mestu. Zobje imajo od enega do štiri kanale za živce. Tudi več vendar je to zelo redko. Ti kanali pa sežejo vse do sredine zoba in pridejo iz korenine pa sežejo vse do kosti.

Granulom preprečuje, da bi živec normalno deloval. Živec pa je nujen za to, da je zob živ. Po živcu pa se vnetje potem razširi iz ustne votline in prude vse do korenine. Zato nastane granulom, ki je dejansko vnetje kosti ob koncu zobne korenine.

Vzrok za nastanek granuloma je globok karies, ki se je razširil vse do zobnega živca torej zobne pulpe. Zato je nujno z zdravljenjem čim prej začet, da se ne razširi naprej na korenino ter na kost. Karies je treba obvezno odstraniti.

Vzrok je tudi lahko poškodovan zob, če je utrpel udarec. To lahko naredi ugriz v trd predmet ali stara dotrajana plomba ali pločevinasta zobna krona pa tudi protetika. Da pride do tega traja 6 mesecev. Zato je nujno, če vas boli zob, obiskati dobrega zobozdravnika in pogledati, za kaj gre. Običajno vas bo dal slikati zobe, da bo lahko videl v notranjost zoba, kaj se dogaja.

Včasih se zgodi, da je zob na videz na zunaj lep in dober, niti karies ni viden, navznoter pa je dobesedno gnil in to pokaže le rentgenska slika.