Propolis- zdravilo proti težavam z grlom in dihali

Propolis se uporablja kot zdravilo proti vnetjem grla in drugimi neprijetnostmi na katere lahko naletimo kadarkoli. Več si lahko preberete na informacije o propolisu in izveste koristne podatke in spoznate delo čebel.

Propolis

Propolis kot ga poznamo skoraj vsi pa izhaja iz osnovnega pridelka čebeljih delavk, ki je poznan tudi pod imenom zadelavina. Propolis je namreč lepljiva snov podobna smoli, ki je grenkega okusa in intenzivnega vonja. Čebele delavke zadelavino nabirajo v drevesih kot so hrast, topol, kostanj, vrba in leska. Glede na vrsto drevesa pa se smola oziroma zadelavina razlikuje po barvi in vonju in sicer je v običajnem primeru svetlo-rumene do rdečkasto-rjave barve. Zadelavino čebele gnetejo s svojimi majhnimi čeljustmi in vanjo izločajo izločke iz svojih žlez. Primerna temperatura propolisa, kjer je njegovo stanje lepljivo in ga lahko obdelamo brez težav leži med 30 in 60 stopinj C. Pridelek čebel, ki ga uporabljamo za zdravilo proti vnetjem grla je sestavljeno iz 200 sestavin, katerih 50% predstavlja smola, 30% je vsebnost eteričnih olj in 5% cvetnega prahu. V propolisu pa lahko najdemo tudi številne vitamine, kot so cink, železo, baker, kalcij in natrij.

Naštete snovi dajo propolisu njegovo biološko vrednost, učinkovitost pa je največja ko je le ta še svež. Rok trajanja končnega izdelka kot ga danes poznamo, in ga ima že skoraj vsak dom v svoji kopalniški omarici je 5 let, če ga seveda shranjujejo na hladnem prostoru. Propolis izhaja iz Grčije, kjer pomen besede pomeni “pred mestom”. Že takrat so propolis uporabljali kot zdravilo v medicini in raznovrstnih pojavih na telesu kot so herpes, žulji, žuželčjih pikov, opeklin in še marsikje. Propolis je danes na voljo v vseh lekarnah in prodajalnah z zdravilnimi sredstvi, zanj pa odštejete od 5 do 10 EUR glede na velikost stekleničke ali proizvajalca. Že par kapljic iz stekleničke vam bo v 24 urah pomagalo pri olajšanju znakov vnetja in bolečin v grlu ter drugih obolenjih.