Ločitev – kako poteka s pomočjo odvetnika?

Ste pred ločitvijo in vas zanima, kako poteka premoženje in njegova delitev po razvezi? Potem nadaljujte z branjem. Ločitev je z drugimi besedami tudi razveza zakonske zveze in nemalokrat se zgodi, da je ločitev s pomočjo odvetnika edina prava rešitev v samem postopku. Po mnenju strokovnjakov velja ločitev za enega najbolj stresnih dogodkov v življenju. Razpad partnerske zveze pomeni v veliko primerih tudi razpad družine, ki je zagotovo ena težjih prelomnic v življenju.

ločitev
Ločitev je lahko tudi sporazumna.

Če ste trenutno pred to težko prelomnico v življenju, je pomembno, da se pogovarjate z ljudmi, ki imajo izkušnje z razvezo, preberite kakšno knjigo, tako se seznanite in pripravite na potek ločitvenega postopka, da bo vsaj malce manj stresen in neprijeten, kot bi bil sicer. Kot pri vseh drugih težkih situacijah v življenju je tudi pri ločitvi tako, da ste na začetku zmedeni, nesigurni ter da občutite strah in sram. Zato vam v odvetniški pisarni Nine Šibila želijo ponuditi tiste osnovne a istočasno bistvene odgovore na najbolj pogosta vprašanja, povezana s postopkom ločitve. Ta vprašanja so običajno, kako in kje začeti ločitven postopek, kdaj je še možna sporazumna ločitev in kdaj ločitev brez sporazuma, kako se deli skupno premoženje zakoncev, kako poteka dogovor glede varstva in vzgoje otrok ter njihovem preživljanju itd.

Sporazumna ločitev
V primeru, da gre za sporazumno ločitev zakonske zveze brez skupnih otrok, kjer se partnerja sporazumeta o delitvi skupnega premoženja, o tem, kdo od njiju ostane ali postane najemnik v stanovanju, o preživljanju zakonca, ki nima sredstev za preživljanje, je razveza možna pri notarju v obliki notarske listine. Z dnem podpisa notarskega zapisa, zakonska zveza velja za razvezano in predstavlja pravno podlago za vpis razveze zakonske zveze v matični register.

V primeru, ko se zakonca ne moreta dogovoriti o sporazumni ločitvi, pa so postopki nekoliko drugačni in tudi pri teh, vam bodo svetovali in pomagali v odvetniški pisarni Nine Šibila.