Magneti imajo v sodobnem svetu zelo pomembno vlogo

V številnih panogah v industriji se magneti uporabljajo za različne namene. Magneti imajo pomembno vlogo v našem gospodarstvu, od težke industrije do zabavne elektronike. Tukaj je le nekaj primerov uporabe magnetov v industriji: uporabljajo se v rudarski in jeklarski industriji za sortiranje in obdelavo materialov. Uporabljajo se tudi v obratih za recikliranje za ločevanje kovin od drugih materialov. Uporabljajo se v številnih elektronskih napravah, vključno z mobilnimi telefoni, računalniki in televizorji. Uporabljajo se tudi v zvočnikih in slušalkah. Prav tako se uporabljajo v napravah za magnetno resonanco in drugi medicinski opremi ter tudi tudi v nekaterih protetičnih pripomočkih. Uporabljajo se v železniški in avtomobilski industriji. Uporabljajo se tudi v nekaterih levitacijskih vlakih. Uporabljajo se tudi v številnih drugih panogah, vključno s pakiranjem, gradbeništvom in arhitekturo.

Magneti

Različne vrste magnetov

Neodimovi magneti (NdFeB) so najmočnejša vrsta trajnih magnetov, izdelanih iz zlitine neodima, železa in bora. Uporabljajo se v številnih aplikacijah, kjer so potrebna močna magnetna polja, na primer v elektromotorjih, generatorjih in zvočnikih. Uporabljajo se tudi v napravah za slikanje z magnetno resonanco (MRI). Izdelani so z združevanjem železa, bora in neodima v peči. Nastala zlitina se nato oblikuje v oblike z različnimi metodami. V zadnjem koraku se površina magneta prekrije s tanko plastjo niklja, da se zaščiti pred korozijo. So zelo močni, vendar tudi krhki in dovzetni za korozijo. Z njimi je treba ravnati previdno, da ne pride do poškodb.

Nekateri najmočnejši trajni magneti so izdelani iz samarija in kobalta. Te tako imenovane magnete Sm-Co lahko najdemo v različnih aplikacijah, od elektromotorjev do računalniških trdih diskov. Izdelani so z združevanjem samarija in kobalta v razmerju približno 60 : 40. Nastala zlitina se nato segreje na visoko temperaturo in hitro ohladi, kar ji daje edinstvene magnetne lastnosti. So zelo močni, z največjim energijskim produktom (BHmax) do 45 MGOe (megagauss oerstedov). Imajo tudi odlično odpornost proti razmagnetenju in koroziji, zato so idealni za uporabo v zahtevnih okoljih.