Prosena kaša – preprosti recepti za popestritev jedilnika

Bi si želeli popestriti vaše zajtrke, potem preizkusite nekaj receptov s proseno kašo. Priprava prosene kaše je zelo enostavna in primerna tudi za začetnike, ki se šele spoznavajo s kuhanjem. Na tem mestu je prav, da povemo, da je navadno proso rastlina, ki jo človeštvo pozna že več kot šest tisoč let. Danes največ prosa izvozijo Indija, Rusija, Turčija in Ukrajina. Ker je proso živilo brez glutena, ga lahko uživajo tudi ljudje, ki imajo celiakijo. Prosena kaša je oluščeno zrnje prosa, ki vsebuje nekaj več kot deset odstotkov beljakovin, bogato pa je z vitamini B, folno kislino, kalcijem, magnezijem, cinkom in tudi železom.

prosena kaša

Proso je zdravo živilo, ki kot že rečeno ne vsebuje glutena, poleg tega pa ga odlikujejo še druge lastnosti, ki lahko blagodejno vplivajo na naše zdravje:
• Prispeva k zmanjšanju tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.
• Izboljšuje rast nohtov in las ter jih hitreje obnavlja.
• Učinkovito odvaja odvečno vodo iz telesa.
• Vsebuje veliko količino beljakovin in več vitaminov B.
• Pomaga pri razstrupljanju našega telesa.
• Zdravi črevesno floro in izboljšuje prebavo.

Prosena kaša – recepti za pripravo

Priprava prosene kaše je prav zares zelo enostavna. Oprano proseno kašo stresete v vrelo vodo in kuhate petnajst minut. Potem posodo odstavite z ognja in pustite stati nekaj minut. Tako, prosena kaša je skuhana in potem je čas, da ji dodate različne dodatke, ki jo bodo malce popestrili. Za jesenske in zimske dni, lahko proseni kaši dodate naribano jabolko, rozine, malo mletih orehov in cimet. To je primer zelo okusnega zajtrka, ki bo poskrbel, da do kosila ne boste lačni. Seveda lahko proseni kaši zadnjih nekaj minut kuhanja dodate tudi sadje iz zamrzovalnika, ko se nekoliko ohladi pa še žlico ali dve navadnega jogurta. Praktično lahko proseni kaši dodate, kar si želite in imate radi. Pa dober tek.