Stiskalnice olajšajo delo

Razmišljate o obdelovanju lesa ali pa se s tem že ukvarjate? Potem bo to branje kot nalašč za vas. Današnjo temo predstavljaj stiskalnice, ki so eden od osnovnih pripomočkov lesne in pohištvene industrije. Stiskalnice Lestroj podjetja bodo olajšale vaše delo in zagotovile pravo kvalitetno opravljeno delo.

Kaj so stiskalnice?

Gre za orodja oziroma naprave, ki se uporabljajo v proizvodnih procesih za oblikovanje izdelka, pri čemer se uporablja visok pritisk. Obstajajo različne oblike stiskalnice, ki so namenjene različnim postopkom.

 

stiskalnice
Nekoč je delo potekalo ročno.

 

Pred pojavom sodobnih stiskalnic, so morali delavci v industriji s pomočjo kladiva poskrbeti za oblikovanje izdelka v želeno obliko. To je bilo seveda fizično naporno opravilo, sočasno pa tudi izjemno neučinkovito, ko je bilo potrebno oblikovati odpornejše materiale. Najzgodnejše oblike stiskalnic so se pojavile v sredini 19. stoletja in povzročile pravo revolucijo na tem področju.

Kako delujejo?

Delovanje stiskalnic se med različnimi stiskalnicami močno razlikuje, večina pa jih deluje na osnovnem principu pritiska plošče ali matrice na obdelovanec oziroma površino, ki jo želimo obdelati. Ob delovanju hidravličnega pritiska stiskalnica potisne matrico proti obdelovalni površini, pri čemer pride do deformacije oblike obdelovalne površine. Postopek običajno nadzoruje človek.

Stiskalnice v lesno predelovalni industriji

Les je dobrina, ki je v Sloveniji splošno prisotna, zato ne preseneča dejstvo, da je pri nas relativno dobro prisotna tudi lesno predelovalna industrija. Ta vključuje širok nabor možnosti – od individualnih delavnic za obdelavo lesa, do velikih podjetij za pridelavo in izdelavo pohištva ter drugih proizvodov iz lesnih materialov.

Vsi, ki se prepoznate na omenjenih področjih, se zagotovo zavedate pomena dobre opreme, ki mora zagotavljati čim bolj enostavno in praktično uporabo ter najboljše rezultate. Nabor možnosti in ponudbe je velik. Tako se lahko odločite za nakup ploskovnih stiskalnic za hladno lepljenje debelejših obdelovancev ali pa klasično ploskovno stiskalnico za lepljenje masivnega lesa, furnirja in lesnih kompozitov. Pri tem lahko izbirate med različnimi delovnimi površinami, tlaki in silo stiskanja ter načini ogrevanja – vse seveda v odvisnosti od vaših potreb in usmerjenosti podjetja.  Dalje si lahko zagotovite okvirno stiskalnico, stiskalnico za širinsko lepljenje, vakuumsko stiskalnico, stiskalnico za debelinsko lepljenje lesa, rotacijsko stiskalnico ali pa korpusno stiskalnico. Pri tem seveda izhajajte iz lastnih potreb in upoštevajte delovne površine, ki jih boste potrebovali za svoje delo.