Zakaj je epilacija dobra za vas

Lasersko odstranjevanje dlak ali z drugo besedo epilacija, je dolgotrajno odstranjevanje dlak na vaši koži. Lasersko odstranjevanje dlak bo uničilo lasni mešiček, na katerem rastejo dlake. Pred lasersko metodo, se je včasih uporabljala električna metoda, ki je s posebno električno frekvenco odstranilo vsak mešiček posebej. Danes pa je to metodo nadomestila laserska metoda, ki uporablja svetlobno energijo in se ji reče foto epilacija. Svetlobna energija se veže na temno barvilo v dlaki, ki se imenuje melanin, katera se pretvori toploto v in potuje po dlaki navzdol, do lasnega mešička ter ga termitno uniči.

Epilacija je najučinkovitejša metoda odstranjevanja dlak, ki zagotavlja dobre rezultate ter dolgotrajno zavira rast nadležnih dlak. Postopek je manj boleče kot pri depilaciji, saj sama koža ne odreagira tako močno, kot če bi šli z voskom, sladkorno pasto ali z drugimi načini odstranjevanja. Z laserskim odstranjevanjem boste odstranili vsaj 30 do 50 % vseh dlak, ki so v fazi rasti, saj v sebi vsebujejo največ melanina. Melanin je temni pigment na katero se veže sproščena energija iz laserja. Več ko bo tega temnega pigmenta v vas, hitreje se bodo dlake uničile in postopek bo bil uspešen, tako za vas kot za njih.

Epilacija

Žal dlak ne boste morali na enkrat vse odstraniti, saj vse dlake niso v fazi rasti, ampak v mirovanju in te dlake je težko, skoraj nemogoče odstraniti, saj v sebi nimajo veliko melanina in beljakovin. Zato je potrebno postopek ponoviti vsaj 6-krat, v nekaterih primerih tudi do 10-krat. Na začetku se na termine hodi na 3-4 tedne, kasneje pa so ta obdobja daljša, saj dlake začnejo rasti počasneje in so bolj tanjše in svetlejše. Najbolje je, da se stranka vrne nazaj, ko ji zrastejo približno 80 % dlak, vendar ne prej kot v štirih tednih pred zadnjim tretmajem. Epilacija je tako za ženske kot moške, ki si želijo odstraniti nadležne dlake za dalj časa.

Preden se boste odločili za epilacijo, je potrebno vsaj nekaj tednom pred tretmajem pustiti dlake na miru, to pa pomeni, da jih ne smete puliti, lahko pa jih samo krajšate z britjem oziroma prirezovanjem, zato da mešički ostanejo v pod koži. Vendar, če jih boste brili, morajo ostati dolge vsaj 2 do 3 centimetrov, drugače učinek epilacije ne bo dober. Na vas nanesejo ultrazvočni gel, ki bo lažje vezal vašo kožo z laserjem. Epilacija pa ni za nosečnice, za ljudi, ki imajo epilepsijo, za ljudi s kožnimi boleznimi ali z poškodovano kožo, osebe s psihično motnjo ter za tiste ljudi, ki so bili preveč izpostavljeni soncu.