Zobni vsadki

Implantati ali zobni vsadki so nekaj, kar ljudje uporabljamo za nadomeščanje zob, že skoraj petdeset let. Uporaba prav teh je s pomočjo napredka v tehnologiji, v zadnjem desetletju veliko bolj pogosta. Zobni vsadki so ustavljeni v čeljustno kost, in tako nadomeščajo zobno korenino. Dolgi so med 8 in 16 mm. Zobne vsadke lahko uporabimo kot nadomestek manjkajočih zob, zobnih protez ali za podporo mostov. Zobni vsadki so narejeni iz titana, ta kovina je biokompatibilna, kar omogoča, da se v procesu osteointegracije popolnoma zarastejo s kostjo in da z njimi ne boste imeli alergijskih reakcij.

Če se vam zdi da jih potrebujete, potem si preberite ta članek, saj vas bomo poučili o samem posegu, življenjski dobi vsadkov in o prednostih ter zapletih.

Ko boste imeli prvo obravnavo, vam bodo pregledali rentgensko diagnostiko in zdravstveno dokumentacijo, opravili pregled in naredili protetični načrt. Ta je pomemben za uspešno rehabilitacijo in za samo zadovoljstvo. Če ste ga prihodnje naredili z vašim zobozdravnikov, se bodo z njim povezali in se časovno uskladili, kar se tiče faz same izvedbe operativnega posega. Če nimate zobozdravnika, vam bodo strokovnjaka za protetično delo priskrbeli oni. Sam poseg, torej vstavitev vsadka je popolnoma neboleč postopek, saj boste v lokalni anesteziji. Potem si bodo prikazali kost, ter s svedri pripravili ležišča za zobne vsadke. Vaš vsadek bodo ščitili z zapornim vijakom, Nanj pa bodo privlačili celitven nastanek (sulcus former) s katerim bodo oblikovali vašo dlesen ter jo hkrati pripravili za nadgradnje po osteointegraciji. Če bodo zobni vsadki zaščiteni z zapornim vijakom, bo kasneje, ko se bo vsadek zrastel s kostjo, potreben manjši poseg, s katerim bodo pričvrstili celitveni nastanek. Nato pa bo vaš zobozdravnik nadaljeval z izdelavo protetične krone.

Zobni vsadki vam ponujajo ogromno prednosti. In sicer omogočali vam bodo dobro estetsko ter funkcionalno rehabilitacijo, ne bodo povzročali občutek tujke, omogočali bodo osteropercepcijo in sidranje snemne proteze, preprečili pa bodo tudi atrofijo.

Vsekakor pa lahko pride tudi do zapletov, saj je vstavitev zobnega vsadka kirurški poseg, in vam ne moremo zagotoviti popolne uspešnosti. Včasih po vstavitvi pride do lokalnega vnetja, pride pa tudi so ostalih zapletov, vezanih na samo lokacijo zobnega vsadka.

Sama življenjska doba zobnih vsadkov je lahko zelo dolgoročna ali pa ne. Vse to je odvisno od vas in vaše ustne higiene. Lahko bi tudi rekli, da se življenjska doba zobnih vsadkov ravno ne razlikuje od lastnih zob. Vsekakor pa redno kontrolirajo vse njihove paciente, in pri zapletih tudi ustrezno odreagiramo.