Plinski štedilniki za vedno

Večina ljudi v gospodinjstvu uporablja plinski štedilnik, ker se jim zdi najbolj učinkovita metod kuhanja, nekaterim pa je všeč mogoče bolj električni štedilnik. Vsak ima svoje mnenje glede takih stvari, saj nobeden nima istega mnenja, če pa bi imeli vsi isto mnenje bi bil svet dolgočasen bi lahko rekli.

plinski štedilnik

Plinski štedilnik deluje tako, da s pomočjo vira toplote v loncu skuha jed. Vsak plinski štedilnik je sestavljen iz kuhalne površine in dovoda energije. sestavlja ga določeno število različnih šob, mreža na katero postavimo lonec, da ne stoji ravno na šobi, ker bi tako lahko oviral gorenje oziroma dovod za plin. Prižgemo ga tako da s stikalom najprej omogočimo dovod plina do šobe, kjer z vžigalnikom povzročimo iskro, da plin lahko tako zagori, seveda pa moderni plinski štedilnik to naredi že sam, ker prepreči uhajanje plina, zato za začetek le obrnemo stikalo.

Nekateri pa se odločijo rajši za električne plošče, saj je plinski štedilnik ”nevaren”. Ampak ali je res tako zelo nevaren kot pravijo nekateri? Dan danes imajo plinski štedilniki poseben patent, ki preprečuje, da bi mlajši v družini omogočali prosto uhajanje plina, kar bi lahko prišlo do resnih težav. Da pa kupite pravi plinski štedilnik za vaš dom in kuhinjo se pred tem pozanimajte z proizvajalci oziroma z prodajalci pri katerih nameravate izvesti nakup. Nekateri tudi mislijo da je plinski štedilnik staromoden in da ga uporabljajo le še babice oziroma so to zapuščine naših babic in dedkov, ampak so v bistvu zelo aktualne v modernih domovih profesionalnih in amaterskih kuharjev, prav tako pa so neodvisne od vira električne energije. To je lahko še eden razlog več zakaj bi si tudi vi lahko privoščili enega zase, če ga pa že imate pa si kupite novega ali boljšega, če je že star in gre proti koncu svoje življenjske dobe v vašem domu.